Onder de noemer ‘de Olievlek’ buigen Ronnie P. en Manus zich in korte columns over het fenomeen verzamelen.

Bladerend door de zoveelste doos elpees op een rommelmarkt stuit ik op 2 verschillende hoezen van het album Modern Times van Al Stewart, je weet wel, die van Year of the cat.

Modern Times is zijn zesde elpee. De re-issue uit Canada heeft een afwijkende hoes. Hetzelfde tafereel, maar op een ander moment.

We zien een auto met daarin een uitstappende man en een vrouw, die respectievelijk naar de landhuis op de achtergrond vlucht of naar ons toerent. In het midden van de hoes zien we een figuur achter een fel licht.

De vrouw op de hoes was de vrouw van David Gilmour (Pink Floyd). De auto was van Jimmy Page (Led Zeppelin). De figuur in het midden lijkt een Dr. Strange-lookalike (een superheld uit de Marvel-doos)

De hoes is gemaakt door de Britse ontwerpgroep Hipgnosis. In 1968 begonnen met het ontwerpen van hoezen voor hun vrienden in Pink Floyd. Zij zijn onder andere verantwoordelijk voor de hoes van The dark side of the moon van Pink Floyd. Maar ze hebben meer pareltjes op hun naam staan, zoals de hoes van Pink Floyds Ummagumma. Een fascinerende hoes met het welbekende Droste-effect.

Wikipedia geeft een bescheiden selectie van alvast 164 lp-hoezen van hun hand. Er zijn er dus meer. Een snelle blik leert dat er al verscheidene in de collectie zitten. Maar compleet ben ik nog niet…

Gelukkig is er een website!